Welkom op het nieuwe Santens portaal. Wil je inloggen? Doe dan eerst een wachtwoord reset.

Cilinders

Cilinders bestellen
dubbele cilinderdubbele cilinder

Wat is een cilinder? 

Een cilinder vormt een essentieel onderdeel van je slot. In de cilinder bevinden zich pinnen die omhoog of omlaag bewegen wanneer je de sleutel erin steekt. Zodra de pinnen zich in de juiste positie bevinden, kan je de sleutel draaien en de deur openen.

Standaardcilinders worden nog steeds het meest gebruikt in België, maar bieden helaas weinig bescherming tegen inbraken. Voor buitendeuren is het raadzaam om een veiligheidscilinder te gebruiken.

Benieuwd hoe zo'n cilinder precies werkt en er vanbinnen uitziet? Deze demonstratievideo van de Cilloc Q6 geeft daar een duidelijk beeld van.

Soorten cilinders

Standaardcilinder versus veiligheidscilinder

Een standaardcilinder heeft doorgaans een eenvoudiger ontwerp en biedt basisbeveiliging, zoals bijvoorbeeld de Cilloc S3. Aan de andere kant zijn veiligheidscilinders geavanceerder. Ze zijn voorzien van extra beveiligingsfuncties, zoals anti-boor-, anti-slag- en anti-pickbescherming, waardoor ze minder vatbaar zijn voor manipulatie door inbrekers. 

Voor buitendeuren is het verstandig om te kiezen voor veiligheidscilinders vanwege hun verbeterde bescherming tegen inbraakpogingen. Deze geavanceerde beveiligingsfuncties zorgen voor een hogere mate van gemoedsrust en veiligheid.

Veiligheidscilinders zijn doorgaans te herkennen aan het SKG-keurmerk, wat aangeeft dat ze uitvoerig getest zijn op inbraakbestendigheid. Het SKG-keurmerk hanteert verschillende niveaus, aangeduid met sterren, die de mate van inbraakwerendheid aangeven. Voor buitendeuren wordt aangeraden om cilinders te kiezen met minstens een SKG 2-sterrenkeurmerk, zoals de Cilloc Q5.

cilloc cilinderscilloc cilinders

De Cilloc Q6 behaalt de hoogste score (3*) vanwege de extra beveiligingsmaatregelen, zoals een anti-afbreukbeugel, protectorstift en een extra stalen stift ter voorkoming van boren.


Bestel jouw Cilloc cilinder

Heb je interesse in andere merken zoals Litto, DOM, Abus, BKS of een ander merk? Dit is eveneens mogelijk. Neem contact met ons op voor de beschikbare opties of bekijk ons online formulier voor meer informatie.

Enkelsluitende versus Gelijksluitende cilinders

Wil je verschillende deuren kunnen openen met dezelfde sleutel? Dan heb je een gelijksluitende cilinder nodig. Als de sleutel niet op andere sloten hoeft te passen, volstaat een enkelsluitende of verschillend sluitende cilinder.

Dubbele cilinder versus Halve cilinder

Met een halve cilinder kan je de deur alleen vanaf één zijde afsluiten of openen. Denk hierbij aan een hefschuifdeur die je aan de binnenzijde wil vergrendelen tijdens verlofperiodes. Ook bij paniekbeslag heb je een halve cilinder nodig in de buitengarnituur. Bij een dubbele cilinder kan je aan beide zijden een sleutel steken.

Ooit al gehoord van iemand die problemen had dat die niet meer binnen kon omdat er nog een sleutel zat aan de binnenzijde? Dat komt omdat die cilinder geen duofunctie heeft. Een duofunctie zorgt er dus voor dat de cilinder steeds bediend kan worden als er aan de andere kant al een sleutel inzit. Dit is ook wel bekend als een nood- en gevarenfunctie.

Opgelet! Als men een paniekfunctie vraagt, verwacht men doorgaans een FZG-gekeurde vrijloopcilinder. FZG staat voor FreilaufZylinderGetriebe. De motoriek in de cilinder is dus “vrij-lopend”. Dit is een speciaal keurmerk en wordt vereist bij deuren voorzien met paniekbeslag of in combinatie met een gemotoriseerd slot.

dubbele en halve cilinderdubbele en halve cilinder

Knopcilinder versus Halve knopcilinder

Wil je vermijden dat je steeds je sleutel moet zoeken? Dan is een knopcilinder een interessante optie. Met een knopcilinder is er langs één zijde (doorgaans de binnenzijde) een knop voorzien die je altijd kunt bedienen. Aan de buitenzijde kan je gewoon met de sleutel je slot bedienen.

 

Bij een halve knopcilinder heb je in principe geen sleutel nodig. Dit is vooral erg praktisch in combinatie met een (hef)schuifdeur.

knopcilinder en halve knopcilinderknopcilinder en halve knopcilinder

Oplegslot en Inbouwstaart cilinder

Een oplegslot is een type slot dat aan de binnenkant van een deur gemonteerd wordt. Het wordt vaak gebruikt als extra beveiliging bovenop het bestaande slot. Bijvoorbeeld als extra slot op je voordeur. Het oplegslot bestaat uit een vergrendelingsmechanisme dat met een sleutel bediend wordt. Het upgraden of vervangen van dit slot vereist een inbouwstaartcilinder.

oplegslot en inbouwstaart cilinderoplegslot en inbouwstaart cilinder

Verschillende soorten sleutels

Snijsleutel/kartelsleutel: Een snijsleutel kan maar op één manier in het slot worden gestoken. Bij deze sleutel is er een duidelijk verschil tussen de boven- en onderkant.

Keersleutel: De keersleutel gaat horizontaal in het slot waarbij het niet uitmaakt wat de boven- en onderkant is. Dit vergroot het gebruiksgemak van de sleutel.

cilinderslotcilinderslot
elektronisch deurslotelektronisch deurslot

Laat je sleutels liever achterwege en kies je voor een slim toegangssysteem en elektronische cilinders? Bekijk de mogelijkheden op de website van Santens Automatics of contacteer ze via mail op: info.santens.automatics@santens.be en telefoon: +32 9 228 61 83.

Meten van een cilinder

Wil je nieuwe cilinders aanschaffen of wil je de cilinder van je voordeur vervangen en beter beveiligen d.m.v. een veiligheidscilinder? Alvorens je een nieuwe cilinder aanschaft, moet je de afmetingen van je huidig slot bepalen. Belangrijk om te weten is dat de maten van een cilinder zijn ingedeeld per 5mm.

Bij het opmeten is het essentieel dat de cilinder niet meer dan 3 mm uitsteekt uit de deur / cilinderrozas. Dit maakt de cilinder namelijk kwetsbaar en minder goed beschermd tegen inbraak. Een oplossing hiervoor is het gebruik van een veiligheidsrozet, dat rond de cilinder wordt bevestigd en een conische vorm heeft, waardoor je de cilinder niet kunt vastgrijpen met een tang. Je kan ineens ook kiezen voor een veiligheidsrozet met kerntrekbeveiliging, wat het boren in de cilinder voorkomt.

Je cilinderslot opmeten doe je aan de hand van de volgende stappen:

 

cilinderslot vervangencilinderslot vervangen
cilinder opmetencilinder opmeten

Optie 1: Opmeten van de cilinder UIT de deur

STAP 1: Draai de montageschroef los

STAP 2: Draai met de sleutel naar links of rechts in de cilinder tot je voelt dat je de cilinder naar je toe kan trekken.

STAP 3: Verwijder de cilinder uit het slot.

STAP 4: Meet beide zijden (in mm) van de cilinder vanaf de cilindermontageschroef in het midden. Belangrijk is hierbij dat je de binnen- en buitenlengte niet door elkaar haalt.

cilinder opmetencilinder opmeten

Optie 2: Opmeten van de cilinder IN de deur

STAP 1: Download en print het pdf-document mét de meetlat hier.

STAP 2: Knip de meetlat uit en leg deze op de kopse kant van de deur gecentreerd op de schroef.

STAP 3: Maak een aanduiding van de lengte aan beide zijden.

STAP 4: Noteer goed de binnen- en buitenlengte. 

Onderhoud van cilinders

Door het gebruik van cilinders kan er zich soms vuil ophopen waardoor ze stroever gaan werken. De grootste vijanden van een cilinder zijn oorwormen, spinnen en daarnaast ook verkeerd smeermiddel. Daarom wordt het aanbevolen om cilinders minimaal twee keer per jaar te smeren met een geschikt smeermiddel, om zo een langere levensduur te garanderen.

Alle Cilloc cilinders kan je makkelijk onderhouden door grafiet of grafietspray te gebruiken. Let wel dat je dit correct doet, kijk hiervoor even naar de juiste instructies. Vermijd ten alle tijden het gebruik van WD40!

Voor cilinders van andere merken is het raadzaam om te controleren wat hun specifieke aanbevelingen zijn.   

Sleutelplannen

Heb je vragen over je sleutelplan of ben je niet bekend met termen zoals gelijksluitend systeem, centraal sluitsysteem (CC), hoofdsleutelsysteem (HS) of generaal hoofdsleutelsysteem (GHS)? Neem een kijkje op deze pagina en ontdek het systeem dat aansluit bij jouw wensen!

Je kunt ook altijd contact opnemen met onze binnendienst via e-mail: exterieur@santens.be of telefonisch op nummer: +32 9 218 00 58.

Neem contact op

Heb je vragen over het bestelproces of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met onze binnendienst. We zijn bereikbaar via e-mail op webshop@santens.be en telefonisch op 09/218 00 00. Ons team staat klaar om je te helpen. We kijken ernaar uit om van je te horen!

We kijken ernaar uit om van je te horen!